Das Schloss Neuschwanstein

Mirёseerdhёt nё faqen e internetit të Ambasadës Gjermane nё Shqipёri

Tetori Gjerman ka ditëlindjen

Dhjetë vjet "Tetori Gjerman" - një arsye e mirë për të festuar! Në fund të shtatorit fillojnë javët tona të kulturës gjermane në Shqipëri me një program të larmishëm në Tiranë dhe qytete të tjera të Shqipërisë.
Bashkohuni me ne! Le ta bëjmë "Tetorin Gjerman 2016" një festë të veçantë të miqësisë gjermano-shqiptare.

Programin e detajuar e gjeni ketu.

Ndryshim i rëndësishëm nga dt. 01.01.2016 në zyrën e vizave!

Aplikimet për vizë: Nga data 1 janar 2016 takimet mund të rezervohen vetëm online

Për të aplikuar për vizë është e nevojshme një prenotim paraprak elektronik. Prenotimet mund të bëhet për një periudhe kohore deri në 12 javë.

Në kuadër të zgjerimit të shërbimeve nga 1 janari 2016 të gjitha aplikimet për vizë – dmth. për vizë Shengen (për vizitorë dhe udhëtime biznesi nga shtetas të vendeve të treta) si dhe për vizë kombëtare (për bashkim familjar, studim, punë etj.) do të jepen takime vetëm online në internet. Linkun e nevojshëm për këtë mund ta gjeni në faqen tonë të internetit. Aplikantët për vizë mund të rezervojnë pa pagesë dhe në mënyrë të pavarur nga shtëpia orarin e dëshiruar të aplikimit.

Ambasada thekson se paraqitja e miratimit paraprak nga autoritetet gjermane, e shkurton në mënyrë të konsiderueshme kohën e përpunimit të aplikimit.

Aplikantët pa një takim do të refuzohen.

Informacione në lidhje me procedurat e vizave për arsye pune sipas nenit 26 pika 2 të Rregullores së Punësimit mund të gjeni këtu:

Udhëzime rreth procedurave të vizave me rastin e fillimit të një marrëdhënieje punësimi në Gjermani [pdf, 132.93k]

Zeitungen

Udhëzim mbi artikullin “Gjermania ofron 46.000 vende pune” të Gazetës Shqiptare të datës 18 shtator

- Punësimi në Gjermani është në parim i mundur për shqiptarët. Përpara se të caktoni një takim në Ambasadë, Ju duhet të keni siguruar një ofertë të detyrueshme për një vend pune si dhe një aprovim paraprak nga institucionet gjermane përgjegjëse për punësimin. Informacione të detajuara rreth dokumenteve që duhet të paraqisni gjatë aplikimit të vizës mund të gjeni në fletët e informacionit të publikuara në faqen e internetit të Ambasadës. Formularё dhe fletё informacioni

- Faqja e internetit make-it-in-germany.com i referohet punëkërkuesve të superkualifikuar, të cilët kërkojnë vend pune në Gjermani p.sh. mjekëve, inxhinierëve dhe programuesve IT. Profesionet e listuara nuk vlejnë vetëm për shtetasit nga Ballkani Perëndimor por për të gjithë ata, të cilët kanë të drejtë të punësohen në Gjermani dhe të sjellin me vete kualifikimet e tyre në fushat përkatëse.

- Ambasada nuk mund të mbështesë në aplikimet për vende pune të veçanta.

Zv. Ambasadorja, Anke Holstein dhe Zv. Kryetarja e Koalicionit të Vëzhguesve Vendorë, Gerta Meta

Mbështetje në vëzhgimin e zgjedhjeve lokale në Dibër

Ministria e Jashtme Federale mbështet me 5600 euro një projekt për monitorimin e zgjedhjeve lokale në Dibër, më 11 shtator 2016. Projekti do të zbatohet nga KRIIK Albania në bashkëpunim me Koalicionin e Vëzhguesve Vendorë. Kontrata është nënshkruar nga zëvendës Ambasadorja, Anke Holstein, dhe zëvendëskryetarja e Koalicionit të Vëzhguesve Vendorë, Gerta Meta, më 26 gusht në Ambasadën Gjermane.

Ambasadorja Schütz, motër Bernadette dhe motër Gratias

Vlerësimi më i lartë gjerman për veprimtarinë bamirëse në Fushë-Arrëz

Motrat gjermane Gratias Ruf dhe Bernadette Ebenhoch janë nderuar për angazhimin e tyre në Shqipëri me Urdhrin e Meritës së Republikës Federale të Gjermanisë, akorduar nga Presidenti Federal  Joachim Gauck. Në emër të Presidentit Federal urdhrin ua dorëzoi Ambasadorja Susanne Schütz  në datën 17 gusht 2016 në ambjentet e Ambasadës Gjermane në Tiranë.

Nënshkrimi i marrëveshjes nga Ambasadorja Schütz dhe Ministri i Energjisë Gjiknuri

Nënshkruhet marrëveshja 30 milionë euro për linjën e transmetimit 400 kV Shqipëri-Maqedoni

Me datë 26 korrik 2016, Ambasadorja Schütz dhe Ministri i Energjisë Gjiknuri nënshkruan marrëveshjen për financimin e pjesës së parë të projektit “Linja e transmisionit 400 kV Shqipëri-Maqedoni”. Me anë të kësaj kredie prej 30 milionë euro do të financohet pjesa tjetër e linjës së transmetimit 400 kV nga Shqipëria në Maqedoni. Kjo i mundëson Shqipërisë lidhjen me rrjetin rajonal të energjisë dhe kështu një furnizim më stabil me energji.

Peleshi, Schütz, Schattschneider

Bisedimet qeveritare gjermano-shqiptare

Përfaqësues të qeverisë gjermane dhe asaj shqiptare përcaktuan në Tiranë kuadrin e bashkëpunimit ekonomik të dy viteve në vijim. Konkretisht Gjermania do të lëvrojë për projekte të reja në Shqipëri edhe 41,5 milionë të tjerë, të cilat do të shkojnë për sektorët e Zhvillimit të qendrueshëm të ekonomisë, Energjisë dhe Ujrave/kanalizimeve/menaxhimit të mbetjeve.

Ministri i Jashtëm Steinmeier takon kryeministrin e Shqipërisë, Edi Rama

Steinmeier mbështet reformën e drejtësisë në Shqipëri

Ministri i Jashtëm Frank-Walter Steinmeier udhëtoi në datën 14.6.2016 për një vizitë zyrtare drejt Shqipërisë. Në Tiranë ai u takua për të biseduar dhe shkëmbyer mendime me Ministrin e Jashtëm Ditmir Bushati dhe Kryeministrin Edi Rama si dhe me drejtuesin e opozitës Lulzim Basha. Temat qendrore të bisedave ishin reforma në drejtësi dhe përafrimi i vendit me Bashkimin Evropian.

Logo des deutschen OSZE-Vorsitzes 2016

Gjermania merr Presidencën e radhës së OSBE-së

Më 1 janar 2016 Gjermania mori kryesinë e Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE) duke marrë kështu mbi supe përgjegjësinë për të udhëhequr këtë organizatë të sigurtë gjatë vitit 2016, me gjithë krizat dhe sfidat e saj.

Më shumë informacione mund të gjeni këtu:

Make it in germany

Portali "Make it in Germany" mirëpret profesionistë ndërkombëtar në Gjermani!

"Make it in Germany!": Mirë se vini. Mësoni në faqen tonë, se si ju me aftësitë tuaja profesionale mund të përgatisni me sukses rrugën tuaj drejt Gjermanisë - dhe përse ja vlen të jetosh dhe punosh në Gjermani. Qeveria gjermane dëshiron që me këtë portal online të sigurojë kërkesat e mëdha të momentit dhe në të ardhmen për punëtorë të kualifikuar.

Mehrere Personen sehen sich eine Broschüre an

Broshura e re: "Gjermania për mua"

"Gjermania për mua" është një broshurë e re, e publikuar nga Ambasada Gjermane në bashkëpunim me partnerë të shumtë. Në kapitujt e shumtë të kësaj broshure shpaloset angazhimi i gjerë i Gjermanisë në Shqipëri duke përmendur këtu edhe shembuj konkret.

Ambasadorja

Ambasadore Susanne Schütz

Që nga korriku 2016 Susanne Schütz është Ambasadore e Republikës Federale të Gjermanisë në Shqipëri

Faqja zyrtare e Ambasadёs Gjermane nё Facebook

Ambasada e Republikës Federale të Gjermanisë

Rruga Skënderbej, Nr. 8
1001 - Tiranë, Shqipëri
Telefon: +355 (0) 4 2274 505
Telefax: +355 (0) 4 2232 050
E-mail: info[at]tira.diplo.de

Ndryshim i rëndësishëm nga dt. 01.01.2016 në sektorin konsullor!

Deutsche Botschaft

Shtetasit gjermanë të cilët dëshirojnë të aplikojnë për një pasaportë të re janë të lutur ti drejtohen ambasadës me një kërkese për takim nëpërmjet formularit të kontaktit ose telefonit.

Legalizimet dhe vërtetimet e nënshkrimit do të pranohen vetëm të hënave dhe të mërkurave, nga ora 14.00 deri 16.00. Lënia e një takim nuk është e nevojshme.

Mundësi të reja ligjore për punësim në Gjermani – por jo azil!

Logo der Bundesagentur für Arbeit

Shtetasit Shqiptarë nuk kanë mundësi për tu njohur si refugjatë në Gjermani, duke qenë se ata vinë nga një vend i sigurtë i origjinës. Prej datës 1 janar 2016 hyjnë në fuqi disa rregulla të reja për nisjen e një marrëdhënie punësimi. Ju mund të merrni një vizë punësimi në Gjermani, nëse mbani në konsideratë hapat e mëposhtme.

Punësimi dhe jetesa në Gjermani

Në broshurën e mëposhtme gjeni informacione mbi lejen e qëndrimit si dhe mbi kushtet dhe procedurat e punësimit për nënshtetasit e Republikës së Shqipërisë:

LEJET PËR KALIIM KUFIRI

Achtung

Duke nisur prej ditës së mërkurë, datë 16 shtator 2015 lejet për kalim kufiri do të pranohen gjatë kohës së shërbimit zyrtar prej orës 08:30 deri në orën 09:30 në sportelin nr. 2. Pashaportat mund të tërhiqen në të njëjtën ditë mes orës 11:00 dhe 11:30.