Filmi: „Në labirintin e heshtjes“ nga Giulio Ricciarelli (2014)

Alexander Fehling ne rolin e porokurorit Johann Radmann Zmadho fotografinë Alexander Fehling ne rolin e porokurorit Johann Radmann (© Heike Ulrich / CWP FIlm Universal Pictures) Filmi: „Në labirintin e heshtjes“ nga Giulio Ricciarelli (2014)

12.10.2017, ora 19:00, Qendra Rinore ARKA, Rr. Paloke Kurti, Nr. 1, Shkodër

31.10.2017, ora 13:00, Universiteti i Elbasanit
(gjermanisht me titra shqip)


Kjo dramë mbërthyese tregon për fillesat e procesit të trajtimit të së shkuarës në Gjermaninë e viteve 1950. Një avokat i ri, i përkushtuar do të hetojë mbi një ish-roje të Aushvicit, i cili punon tashmë në fushën e arsimit. Por drejtësia refuzon të pranojë padinë. Sa më shumë avokati merret me këtë rast, aq më shumë përballet me një rrjetë ndrydhjesh, mohimesh dhe idealizimesh. Hetimi i tij nxjerr në dritë prova të pakundërshtueshme, që çojnë tek autorët. Pavarësisht rezistencës shoqërore dhe politike, avokati i përkushtuar nuk dekurajohet dhe hap procesin e parë gjyqësor mbi Aushvicin.

„Në labirintin e heshtjes“ Zmadho fotografinë „Në labirintin e heshtjes“ (© picture alliance / dpa) Film: „Im Labyrinth des Schweigens“ von Giulio Ricciarelli (2014)

12.10.2017, 19 Uhr, Arka Center, Rr. Paloke Kurti, Nr. 1, Shkodra

31.10.2017, 13 Uhr, Universität Elbasan
(Deutsch mit albanischen Untertiteln)


Dieses packende Drama erzählt von der beginnenden Vergangenheitsaufarbeitung im Deutschland der 1950er Jahre. Ein junger engagierter Anwalt will gegen einen ehemaligen Auschwitz-Wärter ermitteln, der mittlerweile im Schuldienst tätig ist. Doch die Justiz verweigert die Annahme der Anzeige. Je mehr sich der Anwalt mit dem Fall beschäftigt, umso mehr stößt er auf ein Geflecht von Verdrängung, Verleugnung und Verklärung. Seine Recherchen bringen brisante Fakten zutage, die zu den Tätern führen. Trotz gesellschaftlicher und politischer Widerstände lässt sich der engagierte Jurist nicht entmutigen und bringt den ersten Auschwitz-Prozess ins Rollen.

12. & 31.10.: Filmi: „Në labirintin e heshtjes“ nga Giulio Ricciarelli ǀ Film: „Im Labyrinth des Schweigens“ von Giulio Ricciarelli