Premiera e teatrit: „Jashtë derës“

Pjesa teatrore „Jashtë derës“ e Wolfgang Borchert q Zmadho fotografinë Pjesa teatrore „Jashtë derës“ e Wolfgang Borchert (© dpa) Premiera e teatrit: „Jashtë derës“

11.10.2017, ora 19:00, (Premiera), Teatri Kombëtar Eksperimental „Kujtim Spahivogli“, Tiranë
12.10.2017, ora 19:00, Teatri „Andon Zako Cajupi“, Korçë
14 dhe 15.10.2017, ora 19:00, Teatri „Migjeni“, Shkodër


Drama e kthimit në atdhe „Jashtë derës“ e Wolfgang Borchert është një nga pjesët teatrale më të rëndësishme të periudhës gjermane të pasluftës, e cila i dha famë shkrimtarit deri atëherë të panjohur.

Protagonisti Beckmann, pas mbarimit të luftës, humbet nëpër rrënojat e Hamburgut dhe i klith botës protestën e tij kundër luftës dhe çdo forme tiranie.
Pjesa teatrale është perceptuar si një britmë dhe akuzë e një brezi të përjashtuar nga shoqëria e pasluftës dhe të brohoritur nga kritikët. Ajo është përkthyer në mbarë botën në 40 gjuhë.

Regjizori shqiptar Stefan Capaliku sjell në skenë për herë të parë në shqip pjesën teatrale „Jashtë derës“ në kuadër të Tetorit Gjerman.
Në vënien në skenë të kësaj pjese, ai do të tregojë se cilat mesazhe të Borchert-it janë sot ende aktuale.

Wolfgang Borchert Zmadho fotografinë Wolfgang Borchert (© dpa) Theaterpremiere: Draußen vor der Tür

11.10.2017, 19 Uhr, (Premiere), Exsperimentaltheater Kujtim Spahivogli, Tirana
12.10.2017, 19 Uhr, “Andon Zako Çajupi” Theater, Korça
14. u. 15.10.2017, 19 Uhr, Migjeni-Theater, Shkodra


Das Heimkehrerdrama “Draußen vor der Tür” von Wolfgang Borchert ist eines der wichtigsten Theaterstücke der deutschen Nachkriegszeit und verschaffte dem bis dahin unbekannten Schriftsteller unerwartete Berühmtheit.

Der Protagonist Beckmann irrt nach Kriegsende in der Trümmerlandschaft Hamburgs herum und schreit seinen Protest gegen Krieg und jede Formen von Willkür in die Welt hinaus. Das Stück wurde als Aufschrei und Anklage einer von der Nachkriegsgesellschaft ausgeschlossenen Generation wahrgenommen und von der Kritik gefeiert. Weltweit wurde es in 40 Sprachen übersetzt.

Der albanische Regisseur Stefan Capaliku bringt “Draußen vor der Tür” von Wolfgang Borchert im Rahmen dieses Deutschen Oktobers nun erstmals auf albanisch auf die Bühne.
In seiner Inszenierung wird er zeigen, welche Botschaften Borcherts auch heute noch aktuell sind.

11.10.: Premiera e teatrit: „Jashtë derës“ ǀ Theaterpremiere: Draußen vor der Tür