Koncert: „Ein deutsches Requiem” - Brahms

Orkestra Simfonike te TKOB Zmadho fotografinë TKOB (© Orkestra Simfonike te TKOB) Koncert - “Një Requiem Gjerman”

30.9.2017, ora 19:00, Salla e Katedrales së Re Ortodokse, Tiranë

Rekuiemi Gjerman i Brahms-it, që prej shfaqjes së parë të plotë të tij në vitin 1868 në Katedralen e Bremen-it, hyn në mënyrë të padiskutueshme tek veprat kryesore të historisë së zhanrit oratorio. Vepra mbart një rëndësi tejet të madhe jo vetëm prej strukturës së dendur muzikore të pazakontë të saj, por dhe për shkak të tekstit, në të cilin Brahms-i përmbledh vargje kryesore nga Dhjata e Vjetër dhe Dhjata e Re, të përkthyera nga Martin Luther-i, në mënyrë të tillë që idetë qëndrore “trishtim” dhe “ngushëllim” të lidhen qartas me njëra-tjetrën.

Për një hapje festive të Tetorit Gjerman, Ambasada Gjermane, së bashku me TKOBAP Tiranë, sjell në skenë këtë vepër në një bashkëprodhim gjermano-shqiptar. Orkestra dhe Kori do të drejtohen nga dirigjenti gjerman Ekhart Wycik, Profesor në Shkollën e Lartë të Muzikës Weimar. Krahas sopranos shqiptare Erjona Gjyzeli dhe Eva Golemi, rolin e dytë solo e merr baritoni gjerman Henryk Böhm.

Dirigjenti Ekhart Wycik dhe baritoni Henryk Böhm Zmadho fotografinë Dirigjenti Ekhart Wycik dhe baritoni Henryk Böhm (© Wycik/Böhm) Konzert - „Ein deutsches Requiem”

30.9.2017, 19 Uhr, Saal der Neuen Orthodoxen Kathedrale, Tirana

Brahms' Deutsches Requiem zählt seit seiner ersten vollständigen Aufführung 1868 im Bremer Dom unbestritten zu den Schlüsselwerken der Oratoriengeschichte. Das Werk ist nicht nur wegen seines ungewöhnlich dichten musikalischen Aufbaus so bedeutsam, sondern auch wegen seines Textes, in dem Brahms Kernsprüche aus dem Alten und Neuen Testament in Luthers Übersetzung so zusammenstellt, dass die Leitgedanken "Trauer" und "Trost" sinnfällig aufeinander bezogen werden.

Zur feierlichen Eröffnung des Deutschen Oktobers bringt die Deutsche Botschaft dieses Werk gemeinsam mit der Oper Tirana in einer deutsch-albanischen Koproduktion auf die Bühne. Das Opernorchester und der Chor werden von dem deutschen Dirigenten Ekhart Wycik, Professor an der Musikhochschule Weimar, geleitet. Neben der albanischen Sopranistin Eriona Gjyzeli und Eva Golemi wird der deutsche Bariton Henryk Böhm den zweiten Solopart übernehmen.

30.9.: Koncert ǀ Konzert: „Ein deutsches Requiem” - Brahms