Fjalime, prezantime dhe intervista të ambasadores

Liria e shprehjes dhe pluralizmi i mediave: vlerat bazë të demokracisë sonë

„Liria e shprehjes dhe pluralizmi i mjedisit mediatik janë vlera themelore dhe si të tilla të panegociueshme. Ndaj ato bëjnë pjesë në kushtet bazë në rrugën drejt anëtarësimit në BE“, kështu u shpreh Ambasadorja Susanne Schütz ditën e djeshme përpara studentëve, profesorëve dhe gazetarëve në ambjentet e Universitetit të Tiranës në kuadër të një referati të mbajtur nga Prof. Wiebke Loosen pranë  Institutit Hans-Bredow për Kërkimet Mediatike të Universitetit të Hamburgut. Këtu do të gjeni fjalën e plotë të ambasadores Schütz:

Kujt i përkasin mediat në Shqipëri?

BIRN Albania dhe Reporterë pa Kufij (RSF) paraqitën me dt. 13.03. rezultatet e studimit të tyre mbi strukturën e pronësisë së mediave kryesore në Shqipëri, studim i mbështetur nga qeveria gjermane. Zëvendës Ambasadorja, Anke Holstein theksoi se transparenca është çelësi drejt një konsumi mediatik të vetëdijshëm. Në të njëjtën kohë, pluralizmi i medias është një kusht i panegociueshëm në rrugën e anëtarësimit në BE.

Aktiviteti përkujtimor me rastin e ditës së zisë kombëtare

Më 19 nëntor - dita e zisë kombëtare - përfaqësuesit e komunitetit gjerman në Tiranë përkujtuan viktimat e luftës, dhunës dhe persekutimit. Ambasadorja Schütz mbajti një fjalim me rastin e ceremonisë përkujtimore në varrezat e ushtarëve gjermanë në parkun e madh.

Fjala e Ambasadores Schütz në EURALIUS IV Stakeholders’ Committee Meeting

Në takimin e djeshëm EURALIUS IV Stakeholders’ Committee Meeting, Ambasadorja Susanne Schütz theksoi se Gjermania pret së shpejti rezultate konkrete nga reforma në drejtësi dhe procesi i vettingut në Shqipëri. Gjermania ka shoqëruar për tre vitet e fundit reformën në drejtësi nëpërmjet programit EURALIUS IV dhe do të vazhdojë të mbështesë proceset e reformës së gjyqësorit shqiptar në të ardhmen.

Konferenca e KAS dhe Universitetit të Tiranës mbi Trashëgiminë Komuniste dhe Diskursin Publik mbi Trashëgiminë Komuniste në Evropën Juglindore

Ambasadorja Schütz theksoi gatishmërinë e Gjermanisë për të ndarë përvojën e saj në trajtimin jo të lehtë të historisë së saj dhe për të ndihmuar Shqipërinë në trajtimin e historisë. Në fund, do jenv vetë shqiptarët pë të gjetur përgjigjen e pyetjeve të hapura në historinë e tyre.

Ambasadorja përkujton ekzekutimin e 16 deputetëve të parlamentetit shqiptar

Gjatë ceremonisë përkujtimore organizuar me datë 10. tetor në sallën e Kuvendit me rastin e 70-vjetorit të ekzekutimit të 16 deputetëve të parlamentit shqiptar nga regjimi komunist i kohës, të cilët ishin deklaruar kundër kushtetutës komuniste, ambasadorja Susanne Schütz nënvizoi rëndësinë e trajtimit të të shkuarës komuniste. Fjalën e plotë të Ambasadores e gjeni këtu:

Fjala përshëndetëse e ambasadores Schütz me rastin e Ditës së Bashkimit të Gjermanisë, më 03.10.2017

27 vjet më parë, më 3 tetor 1990, Republika Federale e Gjermanisë dhe Republika Demokratike Gjermane vulosnin ribashkimin e Gjermanisë duke i dhënë fund kështu fazës së gjatë të Luftës së Ftohtë në mbarë Evropën dhe përtej saj. Gëzohem shumë për faktin se këtë mbrëmje festojmë njëkohësisht 30 vjetorin e rivendosjes së Marrëdhënieve Diplomatike Gjermano-Shqiptare - të lidhura fillimisht më 1922 - e që tanimë nënshkruheshin më 2 tetor 1987 mes ish. Republikës Federale dhe Shqipërisë së asokohe dhe pas një periudhe të akullt diplomatike për më shumë se 40 vjet rresht pas Luftës së Dytë Botërore.

Ambasadorja Schütz në aktivitetin përkujtimor në Borovë

Aktivitet përkujtimor në Borovë

Ambasadorja Susanne Schütz ka përkujtuar më 6 korrik së bashku me përfaqësues të komunitetit, qytetarë dhe pjesëtarë të familjeve të viktimave krimetet makabre të Vermaht-it Gjerman gjatë Luftës së Dytë Botërore në fshatin Borovë. Këtu do të gjeni fjalën e plotë të ambasadores Schütz në këtë aktivitet përkujtimor:

Forum: Albania in its way to EU accession and SDGs

Zyra e Kryeministrit ka organizuar më 4 korrik forumin "Albania in its way to EU accession and Sustainable Development Goals" në Tiranë. Më poshtë mund të lexoni fjalën përshëndetëse të znj. Anke Holstein, e ngarkuar me punë A.I.:

Ambasadorja Schütz njoftoi këtë mbështetje shtesë nga Qeveria Federale

Mbështetje e mëtejshme për rritjen ekonomike dhe nxitjen e punësimit

Gjermania mbështet Shqipërinë në rritjen e ekonomisë në vend si dhe për të sjellë më shumë shqiptarë pranë punës. Krahas projekteve ekzistuese Qeveria Federale ka vënë në dispozicion edhe një fond tjetër prej gjashtë milionë eurosh. Fjalën e plotë mund ta gjeni këtu:

Botschafterin Schütz und Energieminister Gjiknuri bei der Unterzeichnung des Abkommens

Të ndërtosh sipas parimit të eficiencës energjitike - përparojmë me një shembull të mirë!

Javën që shkoi Ambasadorja Schütz dhe Ministri i Energjisë Gjiknuri inauguruan fillimin e punimeve për fazën e parë të rinovimit të konvikteve të Universitetit të Tiranës sipas parimit të eficiencës energjitike. Sot u nënshkrua për fazën e dytë të marrëveshjes në vlerën e 6,5 milionë eurove. “Shpresojmë që këto masa rinovuese të përhapen edhe në projekte të tjera të rinovimit termik” – u shpreh Ambasadorja Schütz. “Prandaj do të ofrojmë në bashkëpunim me Universitetin “Polis”, trajnime për të ndërtuar sipas parimit të eficiencës energjitike”, vijoi më tej Schütz. Fjalën e plotë mund ta gjeni këtu:

Botschafterin Susanne Schütz

Një arsim profesional modern si avantazh

Si mund t'i bindim sa më shumë të rinjtë për të vendosur për një formim profesional? Kjo ishte pyetja e cila u adresua sot nga Kryeministri Edi Rama, Ministrja e Rinisë, znj. Olta Xhaçka dhe përfaqësues të komunitetit ndërkombëtar në Panairin Kombëtar të Trajnimit Profesional i Expo City në Tiranë. Ambasadorja Susanne Schütz raportoi mbi përvojat pozitive që Gjermania ka bërë me arsimin profesional dual: "Në Gjermani, kompanitë konkurrojnë për të tërhequr më të mirët për një trajnim në kompanitë e tyre." Schütz ju referua bashkëpunimit të gjatë gjermano-shqiptar në fushën e arsimit dhe premtoi mbështetje për futjen e një sistemi modern të arsimit profesional në Shqipëri. Fjalën e plotë mund ta gjeni këtu:

(v.l.) Energieminister Gjiknuri, Botschafterin Schütz und Bürgermeister Veliaj geben den Startschuss für die Sanierung von Studenten-Wohnheimen Tirana

Kushte më të mira jetese për studentët

Ambasadorja Susanne Schütz njoftoi më 25 prill sëbashku me kryetarin e Bashkisë Veliaj dhe Ministrin e Energjitikës Gjiknuri fillimin e punimeve për rehabilitimin e Konvikteve të Universitetit të Tiranës sipas parimit të eficencës së energjisë. Nga rehabilitimi i dy Konvikteve do të përfitojnë rreth 2000 studentë, të cilët do të shijojnë komoditetin e një sistemi më të mirë ngrohjeje dhe një izolim më të mirë të godinës. Qeveria Federale Gjermane ka vënë në dispozicion për këtë projekt, i cili është duke u zbatuar nga KfW, 15.5 milion Euro. "Ne investojmë kësisoj shumëfish në të ardhmen e Shqipërisë ", u shpreh ambasadorja Schütz gjatë inagurimit. "Ne përmirësojmë kushtet e jetesës dhe para së gjithash kushtet e mësimit të studentëve dhe njëkohësisht angazhohemi në favor të mbrojtjes së mjedisit dhe klimës."

Fjalë përshëndetëse e ambasadores Schütz në kuadër të hapjes së “European Academy”

Ambasadorja Schütz mbajti një fjalë përshëndetëse në kuadër të hapjes së “European Academy”. Fjalën e plotë mund ta gjeni këtu:

Furnizim më i mirë me ujë në Sarandë

Fjalë përshëndetëse e ambasadores Schütz në kuadër të inaugurimit të infrastrukturës së Ujësjellësit Sarandë

Uji është jeta dhe kjo është arsyeja përse një furnizim i mirë me ujë është aq i rëndësishëm për zhvillimin e një vendi dhe cilësinë e jetës. Ambasadorja Susanne Schütz përuroi më 6 prill 2017 infrastrukturën e kompletuar të ujësjellësit në Sarandë, e cila u ndërtuar me mbështetjen e Gjermanisë dhe BE-së përgjatë një vititi e gjysëm.

Fjalë përshëndetëse e ambasadores Schütz në kuadër të fillimit të puimeve të fazës së 2-të të Projektit të Bashkëpunimit Financiar për ndërtimin e linjës unazore 110-kv në jug të Shqipërisë

Një furnizim i sigurtë me energji elektrike është baza për zhvillim në shumë fusha: institucionet, spitalet, shkollat mund të punojnë më mirë dhe cilësia e jetës së njerëzve përmirësohet. Ambasadorja Susanne Schütz ka inaguruar më 5 prill 2017 fazën e dytë të punimeve të linjës unazore 110-kv në Orikum. Gjermania ka vënë në dispozicion rreth 49 mil. euro për këtë projekt.

Ambasadorja Schütz në aktivitetin festiv të CHW në Pogradec

Ambasadorja Schütz për vizitë në Pogradec

Të martën, 28 shkurt 2017 Ambasadorja Schütz ka marrë pjesë në një ceremoni festive me rastin e 25-vjetorit të Shoqatës së Krishterë për Ndihmë Wismar (CHW) në Pogradec. Tekstin e fjalës së saj përshëndetëse e gjeni këtu:

Ambasadorja Schütz dhe ambasadori francez Bernhard Fitoussi

Ambasadorja Schütz dhe ambasadori francez Fitoussi në një intervistë të përbashkët për Tirana Times

Më 22.01.1963, kancelari gjerman Konrad Adenauer dhe presidenti francez Charles de Gaulle nënshkruan Traktatin e Elizesë, gurin e parë të themelit për miqësinë franko-gjermane. Në një intervistë të përbashkët për "Tirana Times", ambasadorja Schütz dhe ambasadori francez Bernhard Fitoussi flasin mbi mësimet e marra nga historia dhe sfidat aktuale.

Mbështetje për Muzeun e Fotografisë Marubi në Shkodër

Gjermania mbështet Muzeun e Fotografisë Marubi në Shkodër me materiale të veçanta për të mbrojtur dhe arkivuar negativët e saj të çmuar. Ambasadorja Schütz ka dorëzuar zyrtarisht më 17 janar 2017, 7.000 kuti konservimi dhe 82.000 zarfe speciale të cilat janë sigurauar me fonde të Programit për Ruajtjen e Trashëgimisë Kulturore në Ministrinë e Jashtme Federale.

Fjalime, prezantime dhe intervista të ambasadores

Ambasadore Susanne Schütz